Wat is een erkende assistentiewoning?

Een assistentiewoning is een aangepaste individuele woning voor ouderen waar de bewoner zelfstandig woont, een beroep kan doen op een woonassistent en op verschillende soorten zorg- en dienstenverlening.

Een assistentiewoning biedt veiligheid en bescherming. Zo is er een noodoproepsysteem aanwezig, waarbij een zorgverpleegkundige snel ter plaatse kan komen. Als het nodig is, kan de Zorgmakelaar ook snel zorg leveren.

Bovendien beschikt een groep van assistentiewoningen over een gemeenschapsruimte waarin de Zorgmakelaar verschillende activiteiten organiseert.

Wie komt in aanmerking voor een erkende assistentiewoning?

Iedereen van minstens 65 jaar oud, die zelfstandig wil en kan leven, maar in de (al dan niet nabije) toekomst best wat extra hulp zal kunnen gebruiken. Als erkende groep van assistentiewoningen kan hier maximaal voor 25 procent van deze leeftijd worden afgeweken. U ben bijvoorbeeld 65, maar uw partner is jonger: dat vormt geen enkel probleem.

Een groep van assistentiewoningen is geen  woonzorgcentrum of rusthuis. In een assistentiewoning is het belangrijk dat u zelfstandig blijft wonen, waarbij zorg op vraag kan aangeboden worden maar niet continu aanwezig is. Bovendien kiest u zelf welke zorgverlener langskomt. Een assistentiewoning beschikt ook over een grote privatieve ruimte, die u helemaal naar wens kan inrichten.

Waarom kiezen voor een erkende assistentiewoning?

Wat we nodig hebben, verandert doorheen de tijd. Een erkende assistentiewoning houdt daar rekening mee:
u kiest zelf wat u nodig hebt, welke zorg u wenst.
Een assistentiewoning is dus net iets meer dan een doorsnee thuissituatie. Het is een aangepaste en op maat gemaakte woning die rolstoeltoegankelijk is en voldoet aan eventuele (toekomstige) zorgnoden. Er is assistentie en de beschikbare crisis- en overbruggingszorg kan op uw vraag benut worden. U blijft dus uw volledige vrijheid behouden, net zoals thuis.